Na de verslechterde economische marktsituatie afgelopen december keek menigeen gespannen uit naar de bedrijfsresultaten over kwartaal vier 2018. Deze zouden voor een groot deel in februari naar buiten worden gebracht. De verwachtingen waren dus getemperd. Niet geheel terecht bleek afgelopen weken. Over het algemeen kunnen we zeggen dat de cijfers niet tegenvielen en zagen we ook dat veel bedrijven hun dividenduitkeringen hebben verhoogd. Dat vinden beleggers uiteraard een goede zaak. We zien de afgelopen weken dan ook de aandelenkoersen verder stijgen na een al goed januari.

Meest opvallende nieuws eind vorige week was natuurlijk het aankondigen van de noodtoestand door Trump. Want een noodtoestand wordt normaliter alleen ingeroepen bij rampen of acute dreiging van bijvoorbeeld terreur of ander nationaal gevaar. Trump gebruikt de noodtoestand nu dus alleen om zijn politieke imago op te poetsen. Het is ook voor het eerst in de geschiedenis dat een Amerikaanse president een noodtoestand uitroept om iets te doen wat het Congres weigert te doen. Trump wil geen gezichtsverlies lijden, zeker niet in aanloop naar de verkiezingen in 2020.

Even terug in de tijd. Direct na de start van Trump’s presidentschap kondigde hij aan werk te zullen gaan maken van zijn verkiezingsleus ‘make America great again’. Dat zou onder meer moeten gebeuren door de stroom van illegalen en drugskaravanen aan de grens van Mexico tegen te houden door het bouwen van een 8 miljard kostende muur tussen de VS en Mexico.

Het vrijmaken van gelden hiervoor bleek de afgelopen jaren een moeilijke zaak, mede omdat het Congres hier niet zoveel geld voor wil uittrekken. Overigens ook veel Republikeinse partijgenoten stemden tegen. Bijna twee jaar later wil Trump een daad stellen en keurt hij een begroting af omdat er onvoldoende middelen voor ‘zijn muur’ worden vrijgemaakt. Dat heeft de afgelopen weken geleid tot de langste sluiting van de overheid uit de geschiedenis (35 dagen). Deze shutdown werd onlangs beëindigd door een uitgewerkt compromis tussen Democraten en Republikeinen, waarbij 1,4 miljard wordt vrijgemaakt voor de uitbreiding van de grensbarrières.

Dat is onvoldoende. Trump wil 5,7 miljard, hetgeen wel al minder is dan de eerder geopperde 8 miljard, maar nog steeds een stuk meer dan de uit onderhandelde 1,4 miljard. Dus passeert hij het Congres en roept de noodtoestand uit. Dat leidde vrijdag al tot veel kritiek. De Democraten achten het in strijd met de grondwet.  Ze zullen dan ook een resolutie indienen, die bij een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden weer bij de Senaat terechtkomt. Ook zullen rechters zich moeten buigen over de ‘noodzaak’ van de noodtoestand. Al met al kan dat nog jaren duren en dat weet Trump ook. Maar de verkiezingsagenda speelt hier natuurlijk een veel belangrijkere rol.