Voor wie van soaps houdt zijn het gouden tijden, althans politieke soaps. Het is niet de eerste en ook zeker niet de laatste keer dat de onderstaande onderwerpen genoemd zullen worden.

Laten we beginnen met de ‘shut-down’ van de Amerikaanse overheid. In de VS hebben de Republikeinen van Trump en de Democraten een tijdelijke deal gesloten waardoor de Amerikaanse overheid weer geopend is. Het streven is om voor 15 februari tot een akkoord te komen, komt dit akkoord er niet dan is de kans groot dat overheidsinstanties wederom dicht gaan. Dan speelt er nog steeds het handelsconflict tussen China en de VS. Zowel de Chinezen (Xi) als de Amerikanen meldden dat ze dichter bij elkaar zijn gekomen maar een definitieve overeenkomst is er nog niet. Februari wordt een spannende maand want als er geen deal komt dan dreigt de VS per 1 maart met nieuwe sancties aan het adres van de Chinezen.

Iets dichter bij huis hebben we nog steeds de ontwikkelingen omtrent de Brexit. Het Britse Lagerhuis heeft ingestemd met nieuwe onderhandelingen over de Brexit-deal met Europa.  Theresa May gaat weer naar Brussel om de EU-leiders over te halen de bestaande deal aan te passen. Vooralsnog geeft de EU geen krimp. Intussen tikt de tijd verder en komt de datum van 29 maart, de Brexit datum, steeds dichterbij.

Dan de macro-economische ontwikkelingen. De ECB heeft de rente ongewijzigd gelaten en Draghi heeft  aangegeven dat er voorlopig geen hervatting van het financieringsprogramma voor de banken aan zit te komen. Draghi gaf wel aan dat er de komende tijd sprake kan zijn van tegenvallende economische groei en inflatie. Echter op dit moment is het nog te vroeg om te bepalen of dit tijdelijk is of structureel van aard. Zijn Amerikaanse evenknie, Jerome Powell van de FED, heeft aangekondigd dat men voorlopig stopt met verdere renteverhogingen ondanks het feit dat de Amerikaanse economie nog steeds op volle toeren draait. De afnemende wereldwijde economische groei, de onzekere afloop van de Brexit en het handelsconflict tussen China en de VS lijken de belangrijkste redenen voor zijn besluit.

Dit alles heeft er toe geleid dat de 10 jaars rentes in de VS en Duitsland zijn gedaald naar respectievelijk 2,61% en 0,17%. De obligatiemarkt lijkt dus al een voorschot te hebben genomen op een eventuele economische afkoeling. Inmiddels zitten we ook midden in het cijferseizoen, hetgeen waar het uiteraard om draait. Hoe presteren de bedrijven waarin we beleggen? Dat de aandelenbeleggers niet ontevreden zijn over de jaarcijfers en vooruitzichten blijkt uit het feit dat de winsten van de wereldwijde aandelenbeleggingen van begin van het jaar verder zijn uitgebreid. De verliezen van het laatste kwartaal in 2018 zijn grotendeels ingelopen in januari. Met name de Amerikaanse bedrijven presteren beter dan verwacht, dit heeft als gevolg dat bijvoorbeeld de S&P500-index in januari met 7,50% is gestegen.

Tot slot heeft in Davos het World Economic Forum plaatsgevonden. Onder meer politici en veel CEO’s waren hier aanwezig om de toekomst van onze planeet te bespreken. De Nederlander Rutger Bregman schudde de zaal overigens goed wakker met zijn betoog over hypocrisie en belastingen. Afwezig waren Trump, Xi en May maar die hebben zoals gezegd voorlopig nog andere zaken aan hun hoofd.