De afgelopen twee weken, na even iets op de achtergrond te zijn geweest, liet Donald Trump weer eens van zich horen. Eerst verklaarde Trump dat een handelsdeal met China zou kunnen wachten tot na de presidentsverkiezingen in november 2020. Gevolg; de aandelenmarkten reageerden negatief. De dag erna kwam via persbureau Bloomberg het bericht dat de onderhandelingen tussen de VS en China over een akkoord voorspoedig verliepen. Gevolg; de aandelenmarkten reageerden positief.

Op macro-economisch vlak verbeterde de wereldwijde maakindustrie. Eind oktober bedroeg deze index 49,80, in november kwam het cijfer uit op 50,30. Dit lijkt één van de eerste stappen te zijn op een voorzichtig economisch herstel. De eerder verwachte recessie lijkt hiermee van de baan. Als we kijken naar de bedrijfscijfers dan lijkt er in de VS voorlopig geen sprake te zijn van een winstrecessie. In Europa is het beeld iets gemengder maar het maakt de beleggers in ieder geval niet pessimistisch.

Het meest positieve nieuws kwam afgelopen vrijdag uit de VS. Volgens het ministerie van arbeid kwamen er in de maand november 266.000 nieuwe banen bij. Er werd rekening gehouden met een groei van 183.000 nieuwe banen. Daarnaast werd het eerder gepubliceerde cijfer over oktober van 128.000 nieuwe banen positief bijgesteld naar 156.000. De werkloosheid daalde naar 3,50%, het laagste niveau gemeten in de afgelopen 50 jaar in de VS. Kortom het lijkt erop dat ‘s werelds grootste economie positief blijft verrassen. Dat dezelfde dag ook een onverwachte krimp van de Duitse industrie van 1,70% werd gepubliceerd deerde de aandelenmarkten niet.

Dit alles had tot gevolg dat de AEX afgelopen vrijdag voor het eerst sinds lange tijd boven de 600 punten sloot. Voor veel beleggers is dit natuurlijk een belangrijk ijkpunt waar naar wordt gekeken. Echter Nederland is maar een klein deel van de wereldeconomie.

Wereldwijde spreiding blijft het uitgangspunt in de portefeuilles van Auréus Vermogen. Op dit moment hebben Amerikaanse aandelen nog altijd de overhand in onze portefeuilles. Ook dit jaar hebben de Amerikaanse beurzen wederom beter gepresteerd dan de beurzen in Europa, Japan en de opkomende markten. Daarnaast is er als extra bonus een positief valutaresultaat op de USD.

Of de AEX het niveau van boven de 600 punten en de andere beurzen de huidige niveaus weten vast te houden of zelfs uit te breiden zullen we de komende weken gaan zien.

De komende week zullen naar verwachting zowel de centrale banken van Amerika (FED) en Europa (ECB) de rente niet aanpassen. Het sentiment op de financiële markten zal meer bepaald gaan worden door de politiek. Verkiezingen komende week in het Verenigd Koninkrijk en het eerder genoemde handelsconflict blijven sentimentsbepalend.