Een belegger houdt niet van onzekerheid, maar in de huidige markten is die er op vele fronten wel. Dat leidt zoals we eerder hebben gezien tot een hoge volatiliteit. De financiële markten zouden dan ook gebaat zijn bij het spoedig bereiken van nieuwe evenwichten. Daarom bekijken we in deze nieuwsbrief wanneer er meer duidelijkheid verwacht kan worden omtrent de grootste bronnen van onrust op dit moment:

1. Brexit: de top van de Europese leiders heeft zondag in Brussel uiteindelijk ingestemd met het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Het akkoord heeft nog een aantal hobbels te nemen, waarvan het Britse Lagerhuis veruit de grootste is. Dit zullen we de komende weken dan ook op de voet blijven volgen.

2. Italië: nadat de Italiaanse regering vorige week vasthield aan haar ingediende begroting heeft de EU aangegeven een strafprocedure te willen starten. Dat zou een miljardenboete voor Italië kunnen betekenen. De Italiaanse regering heeft daarop aangegeven toch opnieuw te willen praten en lijkt daarmee iets toegeeflijker.

3. Handelsoorlog VS-China: deze soap brengt naar aanloop van de geplande topontmoeting tussen Trump en Xi Jinping eind deze maand in Argentinië nog wat stevige uitspraken teweeg. Zo zei de Amerikaanse vicepresident Pence tijdens een bijeenkomst in Azië dat de VS geen haast heeft om de handelsoorlog met China snel te beëindigen. Alhoewel we aan dit soort onderhandelingstechnieken inmiddels steeds meer gewend raken, reageren markten hier toch nog nerveus op.

4. Beleid centrale banken: jarenlang hebben centrale banken geprobeerd om met een zeer ruim monetair beleid de economie te helpen en inflatie op te laten lopen. Dat laatste is nog niet helemaal gelukt. Maar de grote hoeveelheid goedkoop geld heeft wel een soort ’inflatie’ op de financiële markten veroorzaakt.  Aandelen zijn flink duurder geworden (oplopende koers-winst verhoudingen) en ook obligaties werden duurder met lagere rentes tot gevolg. Momenteel draaien de centrale banken langzaam de geldkraan weer dicht en zien we het tegenovergestelde gebeuren. Aandelen worden goedkoper en ook obligatiekoersen dalen met stijgende rentes tot gevolg. Vooral in de VS is dat goed zichtbaar. Het gevolg is dat de hooggewaardeerde groeiaandelen (denk aan de FAANG bedrijven: Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Google) onderhevig zijn aan winstnemingen. De jarenlang achtergebleven waarde-aandelen worden dan weer aantrekkelijker.

Zodra de markten op een aantal van deze onderwerpen nieuwe ‘evenwichten’ zien ontstaan, zullen beleggers meer rust krijgen en kan van daaruit weer opnieuw gebouwd worden aan stabielere rendementen.