Nadat we in de vorige nieuwsbrief schreven over de forse dalingen op de aandelenmarkten zagen we de afgelopen twee weken herstel. Zo snel kan het gaan. Het proberen te anticiperen is een haast onmogelijke en daarbij vaak kostbare zaak. Geduld beloont de consistente en consequente belegger.

Waar komt het herstel vandaan? Van verschillende kanten. Op Brexit gebied kwam er een verhaal in de markt dat een oplossing over het grensgebied met Ierland in de maak is. Daarnaast waren er berichten over enige vooruitgang in het handelsconflict tussen de VS en China. Maar ook de Amerikaanse Midterm verkiezingen hebben de beurzen weer op weg geholpen.

Het woord ‘midterm’ verwijst naar de verkiezingen die precies in het midden van de vierjarige termijn van de president worden gehouden. Bij deze tussentijdse verkiezingen worden alle leden van het Huis van Afgevaardigden gekozen (435 zetels) en een deel (1/3) van de 100 Senaat zetels. Samen vormen ze het Amerikaanse Congres.

Deze ‘Midterms’ werden door velen gezien als een referendum over Donald Trump. Dat leidde tot een hoge publieke interesse en dus een hoge opkomst van zowel voorstanders als tegenstanders van de Amerikaanse president. Nu de democraten het Huis van Afgevaardigden in hun greep hebben en de republikeinen het merendeel van de Senaat, kan de president niet zonder meer al de plannen van zijn beleidsagenda tot uitvoering brengen. Om zaken te bewerkstelligen zal er onderhandeld moeten worden met de democraten en dat zal in het algemeen leiden tot een ’stabieler’ beleid, zo luidt de opinie. Hopelijk brengt dat op termijn ook meer rust op de financiële markten en kunnen we weer afscheid nemen van de verhoogde volatiliteit van de laatste tijd.