De ‘eindejaarsrally’ is weer volop in de headlines van het beursnieuws aanwezig. In onze vorige nieuwsbrief spraken we al over het verdwijnen van donkere wolken op de beurzen. Die trend zette zich voort in de afgelopen weken.

Er is immers ook positief nieuws te melden, waar met name de aandelenbelegger zich aan optrekt. Zo is ‘de Brexit-kou’ voorlopig uit de lucht na het besluit om de exit datum op te schuiven naar 31 januari. Daarvoor, op 12 december, zullen de Britten eerst naar de stembus gaan en wordt er meer duidelijk over de koers die de nieuwe regering in het Verenigd Koninkrijk zal gaan varen.

Een ander aspect dat genoemd mag worden is de positieve ontwikkeling in de handelsoorlog tussen de VS en China. Het terugdraaien van eerder opgelegde importheffingen en de verwachting dat op korte termijn een fase 1-akkoord tussen beide landen zal worden ondertekend, is een eerste aanzet tot de-escalatie en een mogelijke oplossing voor het Chinees-Amerikaanse handelsconflict.

De FED deed ook een positieve duit in het zakje en verlaagde 30 november de beleidsrente met 0,25% naar de bandbreedte 1,50-1,75%. FED-president Jerome Powell gaf in een toelichting aan verdere verlaging vooralsnog niet aan de orde is omdat de grootste economie van de wereld prima draait, ondanks de handelsoorlog. Zolang de inflatie niet aantrekt zal de rente naar verwachting ook niet worden verhoogd en daaruit is op te maken dat de beleidsrente nog langere tijd op het huidige niveau kan blijven.

Macrocijfers ondersteunen dat de vrees voor een recessie onterecht is en langzaamaan wegebt. De consumentenbestedingen, zowel in de VS als in Europa, zijn sterk. Chinese handelscijfers, zoals import- en exportcijfers daalden weliswaar, maar waren veel minder slecht dan analisten vooraf hadden voorspeld. Daarnaast loopt het kwartaalcijferseizoen ten einde en ook hier een déjà vu ten opzichte van de bedrijven die al eerder met resultaten kwamen. Het grootste deel van de cijferstroom was sterker dan verwacht.

Beleggers reageerden positief en durven inmiddels weer wat meer risico te nemen. Dat was overduidelijk zichtbaar doordat massaal staatsobligaties als ‘veilige havens’ van de hand werden gedaan. Aandelenmarkten wereldwijd profiteerden en kwamen tot nieuwe hoogtepunten. De Nederlandse AEX-index stoomt op naar de 600 punten en staat op de hoogste stand sinds 2001.

Daarmee komt, naast TINA (There Is No Alternative), ook een ander vierletteracroniem naar de voorgrond; FOMO, de ‘Fear Of Missing Out’. Het kuddegedrag van beleggers om niet de boot te willen missen nu de aandelenmarkten verder aantrekken, drijft koersen verder op.

Tot slot, trok de rente aan. De spread, het verschil in steilheid tussen bijvoorbeeld de twee- en tienjaarsrente, werd ruimer. ‘Inverse’ rentecurves met een negatieve yieldspread, die vaak als indicator worden gezien voor een aanstaande recessie, zijn daardoor minder waarschijnlijk. Voor solide staatsobligaties is het overigens maar de vraag of dit nog de ‘veilige havens’ van de toekomst zijn, zoals ze meestal worden gezien. Door de extreem lage rente, zal het namelijk moeilijker worden een positief rendement te halen op obligaties nu de rente weer iets aantrekt. Laat staan een aantrekkelijk rendement. Bedrijfsobligaties of Emerging Markets Debt (EMD) lijken meer rendementsperspectief te hebben. Deze kennen natuurlijk wel een ander risico.

In onze portefeuilles hebben we daarom meer focus op risicobeperkende alternatieven, zoals bijvoorbeeld vastgoed, private equity of arbitragestrategieën. Door diversificatie naar dergelijke subcategorieën kan een betere risicospreiding worden behaald met een aantrekkelijk rendementsperspectief. Benieuwd hoe we dit doen en wilt u meer uitleg hierover? Neem dan contact met ons op!