In onze vorige nieuwsbrief schreven we al over een aantal positieve signalen die richting gaven aan de financiële markten. Die ontwikkeling zet zich vooralsnog voort.

Het kwartaalcijferseizoen is in volle gang. Duidelijk is dat de verschillen per bedrijf of sector aanzienlijk zijn, waarmee weer eens bevestigd wordt dat spreiding in beleggingsportefeuilles noodzaak is. De chipsector kwam onder druk te staan na tegenvallende resultaten van enkele grote fabrikanten van halfgeleiders. De financials konden in koers juist wat herstellen na het oplopen van de rente. Enkele grote bedrijven, zoals Facebook, Boeing en Johnson & Johnson moesten terug in koers door diverse problemen die spelen. Andere bedrijven verrasten juist weer. Van alle bedrijven die al met kwartaalcijfers kwamen presteerde circa 80% bóven verwachting van analisten. Een mooi percentage, maar wel is gebleken dat winstmarges onder druk zijn komen te staan, onder andere door stijgende loonkosten en de handelsoorlog.

De macro-cijfers bevestigen de licht positieve trend die de bedrijfscijfers laten zien. De economische cijfers en indicatoren zijn over het algemeen minder negatief dan beleggers hadden verwacht. De Chinese groeicijfers vielen bijvoorbeeld weliswaar lager uit, maar de Chinese winkelverkopen en industriële productie waren weer hoger dan verwacht. Inkoopmanagersindices bewogen positief. Mede door de immer voortdurende handelsoorlog zijn de economische vooruitzichten iets afgenomen. Het IMF verlaagde de groeiverwachtingen in 2019 voor de wereldeconomie van 3,3% naar 3,0%  en voor 2020 van 3,6% naar 3,4%. De kans op een wereldwijde recessie wordt evenwel steeds minder waarschijnlijk geacht.

En ja, de handelsoorlog, daar kunnen we ook nu niet omheen in deze nieuwsbrief. De VS en China boekten onlangs voortgang waarbij de gesprekken hebben geleid tot een eerste fase van een handelsakkoord. De VS ziet hierbij af van de geplande verdere verhoging van importtarieven, terwijl China onder andere meer landbouwproducten van de VS zal kopen en concessies doet ten aanzien van financiële diensten en valuta. Donald Trump liet weten dat hij verwacht dat hij en premier Xi Jinping in de komende weken dit deelakkoord kunnen tekenen. In de inmiddels anderhalf jaar durende handelsoorlog is dit dan de eerste stap tot de-escalatie en mogelijk opmaat voor een breder en definitief handelsakkoord.

Uiteraard ook ruim aandacht voor de Brexit. Eindelijk, na diverse pogingen in het Britse Lagerhuis en onderhandelingen tussen  premier Boris Johnson en de 27 EU-landen, was daar een succes te melden. Een Brexit-akkoord werd in een meerderheid aangenomen waardoor een ‘harde Brexit’ lijkt afgewend. Het Britse Pond steeg hierop naar het hoogste niveau in vijf maanden ten opzichte van de Euro en Dollar.

De kans dat de Britten de EU op 31 oktober a.s. zullen verlaten werd evenwel direct geparkeerd. De parlementsleden hebben meer tijd nodig om het akkoord te bestuderen en premier Johnson was gedwongen drie maanden uitstel aan te vragen bij de EU, tot 31 januari 2020. De Europese Unie zal komende week gesprekken voeren en over het verzoek tot uitstel een besluit nemen. Naar verwachting zal de EU met een uitstel akkoord gaan.

Boris Johnson zal komende week ook het Lagerhuis vragen om nieuwe verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk en stelt 12 december voor als datum. Daarmee accepteert hij knarsetandend definitief dat het Verenigd Koninkrijk nog niet op 31 oktober uit de EU zal treden. Zijn Conservatieve partij zal dan het succes van de recente Brexit-deal inzetten als ‘verkiezingswapen’. De oppositie, waaronder de Labourpartij, de Liberaal-Democraten en de Schotse Nationale partij zullen dan waarschijnlijk pleiten voor een tweede referendum, drieënhalf jaar na het referendum dat door toenmalig premier Cameron werd uitgeschreven. Als het ’remain-kamp’ voldoende gegroeid is ontstaat er zelfs weer het scenario met de mogelijkheid om toch in de EU te blijven…

Het is overigens nog maar de vraag of het parlement de aanvraag voor nieuwe verkiezingen goed zal keuren omdat hiervoor een twee derde meerderheid nodig is. Kortom, een nieuw Brexit-hoofdstuk en zeker nog niet het laatste.

Een afscheid dat wél doorging was dat van ECB-voorzitter Mario Draghi, die de voorzittershamer overdroeg aan Christine Lagarde.  Aan haar de zware taak om eensgezindheid terug te brengen binnen het bestuur van de ECB over het beleid van ’Super Mario’ dat zij voorlopig zal voortzetten. Feit blijft wel dat de ECB al ruim tien jaar, dus ook de volledige periode onder Draghi, niet in staat is gebleken de inflatiedoelen te halen. Het is de vraag of nieuwe obligatieopkoopprogramma’s nu wel de trage economische ontwikkeling in de eurozone zullen vlottrekken en de inflatie doen oplopen.

De Amerikaanse ‘FED’ zal tot slot naar verwachting aanstaande woensdag de beleidsrente met 0,25% verlagen en wellicht dit vóór het einde van het jaar nogmaals herhalen.

Beleggers reageerden positief op alle ontwikkelingen. Menig aandelenindex loopt aan tegen een langjarig hoogtepunt of zelfs een all-time high. Ook de rente liep op en kan nog verder herstellen als geopolitieke spanningen verder afnemen. Maar beleggersgedrag is net zo grillig als het weer, weten we.

Om de afgelopen weken daarom als weersvoorspelling samen te vatten; “donkere wolken lijken te verdwijnen. Maar dat betekent nog niet dat de zon doorbreekt”.