De afgelopen twee weken werden de financiële markten weer in de greep gehouden door de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China en de Brexit. Maar daar later meer over.

Er zijn ook weer een aantal macro-economische cijfers bekend gemaakt vanuit de Verenigde Staten en Europa. We zetten de belangrijkste nog eens op een rijtje.

Verschillende inkoopmanagersindices uit de industrie werden gepubliceerd. De ISM Manufacturing index daalde onder het niveau van 50. Deze index is met name gericht op grote internationale bedrijven. Daarentegen steeg dezelfde index bij onderzoeksbureau Markit boven de 50. Deze index is breder gespreid en neemt ook het MKB in de Verenigde Staten mee in de waardebepaling.

Het niveau van 50 wordt door veel analisten gezien als een kantelpunt, boven de 50 is er sprake van economische groei en onder de 50 van krimp. Echter beide indices geven geen eenduidig beeld en daarnaast bepaalt de maakindustrie slechts 20% van het Bruto Binnenlands Product in de Verenigde Staten.

Zowel de ISM Non-Manufacturing Index als de Markit Non-Manufacturing Index vielen terug naar 52,6 en 50,9 maar noteren nog boven de 50 wat duidt op economische groei. Conclusie: de groei in de dienstensector neemt af maar er is nog geen sprake van recessie.

Voorts noteert de werkeloosheid in de Verenigde Staten op het laagste niveau sinds 1969, zijnde 3,50%. Het aantal nieuwe banen in september groeide naar 136.000, iets minder dan de 145.000 banen die verwacht werden. Daarentegen volgde een positieve bijstelling over de maand augustus van 130.000 naar 168.000 nieuwe banen.

De producentenprijzen in de Verenigde Staten daalden met 0,30% en het gemiddelde uurloon steeg met 2,90% ten opzichte van een jaar eerder, daar waar 3,20% werd verwacht. In ieder geval is er weinig tot geen inflatiedruk te verwachten als gevolg van deze cijfers.

Kortom, als er negatief economisch nieuws komt uit de Verenigde Staten dan interpreteert de markt dat de FED (Amerikaanse centrale bank) eind oktober de rente weer kan verlagen, wat weer positief nieuws is voor de aandelenmarkt. Het begrip is sinds geruime tijd niet meer genoemd in deze nieuwsbrief maar TINA blijft van toepassing; There Is No Alternative. Aandelen blijven relatief aantrekkelijk vanwege de historisch lage rentes.

De Europese inkoopmanagersindex in de industrie daalde naar 45,7. Dit cijfer wordt natuurlijk sterk beïnvloed door de Duitse industrie. De Europese inkoopmanagersindex in de Dienstensector daalde naar 51,6. Als gevolg van de nog altijd sterke huizen– en arbeidsmarkt liepen de winkelverkopen met 0,30% op. Dit geeft aan dat de consument nog altijd de beurs weet te trekken.

De beurzen zijn slecht aan het laatste kwartaal begonnen echter afgelopen vrijdag lijkt deze trend zich te keren. Zowel over het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China als over de Brexit kwam positief nieuws.

Trump spreekt van “een substantiële fase 1-deal”. Er zijn deals gesloten over onder meer het intellectueel eigendom, financiële diensten en landbouwgoederen. Op dit moment wordt deze deal gezien als een opmaat naar een breder handelsakkoord dat Trump en Xi later dit jaar kunnen ondertekenen. En eerlijk is eerlijk, dit is de eerste deal sinds 1,5 jaar.

Dan onder de noemer “onder druk wordt alles vloeibaar” de Brexit. Het vertrek van de Britten uit de EU per 31 oktober komt steeds dichterbij. Tijdens de laatste gesprekken tussen EU-onderhandelaar Barnier en Brexitminister Barclay “zijn er elementen ter tafel gekomen die het onderhandelingsteam in staat stelt om een zoektocht naar een positieve uitkomst voort te zetten”. Dit waren de woorden van een EU-onderhandelaar.

Kortom het “negativisme” maakt de laatste handelsdag van vorige week plaats voor “positivisme”.

Of de positieve afsluiting van afgelopen week doorgezet kan worden is mede afhankelijk van de derde kwartaalcijfers die de komende vier weken bekend worden gemaakt.

De meeste bedrijven hebben de aandeelhouders al op de hoogte gebracht van het effect op de omzet en winst als gevolg van met name het handelsconflict tussen Verenigde Staten en China.

De analistenverwachtingen houden zowel in de Verenigde Staten en Europa rekening met afname van 3% in de WPA (Winst per Aandeel). Daarnaast verwacht men dat de omzet in de Verenigde Staten met 3 tot 4% toeneemt en in Europa een stabilisatie van de omzet.

Kortom, eind oktober zijn de meeste kwartaalcijfers al bekend gemaakt en zullen we deze met u delen en kijken we of het positivisme nog altijd gerechtvaardigd is.