Zo midden in de zomer lopen de temperaturen soms hoog op. Een paar weken geleden kenden we hier in Nederland zelfs weer een hittegolf en werden recordhoogtes qua temperaturen behaald. Van een oververhitting op de beurzen is er echter geen sprake, ondanks sommige verhitte uitspraken van president Trump afgelopen week.

De beurzen hebben in de maand juli over het algemeen goede resultaten geleverd, echter vorige week zijn er toch weer een aantal onzekerheden in de markt geslopen. Zo heeft de FED vorige week ingegrepen met een overigens verwachte renteverlaging. Dit was evenwel de eerste renteverlaging sinds de financiële crisis in 2008. Echter over eventuele verdere verlagingen bleef voorzitter Powell erg vaag, hetgeen Trump uiteraard becommentarieerde met een sneer via Twitter. Verdere renteverlagingen kunnen uiteraard positief zijn voor de Amerikaanse aandelenmarkten en dat is dan weer belangrijk voor Trump inzake een eventuele herverkiezing. Voor Europa is de aangekondigde renteverlaging door de ECB in september ook nog altijd in lijn der verwachting. Uit de gepubliceerde inkoopmanagersindices zien we dat Europa symptomen van krimp vertoont en kan verdere stimulering dus waarschijnlijk niet uitblijven.

De kwartaalcijfers van de bedrijven ondersteunen bovenstaande overigens slechts gedeeltelijk. Het zijn voornamelijk de ‘zwaargewichten’ in de diverse aandelenindices die de stemming drukken. De beurzen bleven dan ook goed overeind. Totdat… jawel daar is hij weer, Trump. Deze keer kondigde hij weer nieuwe importtarieven aan op 300 miljard dollar aan Chinese goederen. Dat zette de positieve toon van de laatste maanden omtrent een oplossing voor het voortslepende handelsconflict tussen de VS en China weer in een nieuw daglicht.

En dan hebben we tot slot nog de Brexit perikelen. Boris Johnson wil als nieuwe premier in het Verenigd Koninkrijk vooral daadkrachtig overkomen, maar loopt hier toch ook al tegen verzet aan. Zo wil hij extra miljarden inzetten ter voorbereiding van een eventuele harde Brexit, terwijl veel Britten dat geld liever aan nuttige zaken besteed zien. Europa heeft onlangs ook aangegeven dat de Brexit is uit onderhandeld en dat men weinig voelt dit opnieuw open te breken. Het politieke steekspel zal zeker nog wel even voortduren.

Wij weten echter uit eerdere onzekere tijden, dat er uiteindelijk oplossingen zullen komen die de markt weer in rustiger vaarwater zullen brengen. Blijf dus vooral genieten van de mooie hogere temperaturen die de zomer ons brengt.