Na een slopende vergadermarathon heeft de Europese Raad van regeringsleiders afgelopen week haar toch wel verrassende voordrachten gedaan in de verdeling van Europese topbanen.

Niet ‘Spitzenkandidat’ Frans Timmermans, maar de huidige Duitse defensieminister, Ursula von der Leyen, is voorgedragen als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie en opvolgster van Jean-Claude Juncker. Timmermans gaat vooralsnog samen met de Deense Margrethe Vestager het vicevoorzitterschap invullen.

De Belgische demissionair premier Charles Michel is gekozen tot opvolger van Donald Tusk, als voorzitter van de Europese Raad. En de Italiaan David-Maria Sassoli neemt de voorzittershamer over van zijn landgenoot Antonio Tajani in het Europees Parlement.

Ook de Europese Centrale Bank krijgt een  nieuwe voorzitter. De Française Christine Lagarde, de huidige directeur van het Internationaal Monetair Fonds, wordt de opvolgster van Mario Draghi. Lagarde is jurist en politicoloog, geen econome of bankier, wat zou kunnen inhouden dat de ECB een sterker politiek getinte agenda en beleid zal gaan voeren.

Mogelijk wordt deze stoelendans nog verder voortgezet, want het Europees Parlement moet nog wel instemmen met deze voorgenomen benoemingen terwijl de parlementsleden onderling zeer verdeeld zijn.

Ook volop in het nieuws was de G20-top in het Japanse Osaka, waar de regeringsleiders van 19 grote industriële landen plus de EU bijeenkwamen om belangrijke mondiale economische uitdagingen te bespreken. Centrale thema’s die aan de orde kwamen waren mondiale handel, digitale transformatie, ongelijkheden, klimaat en energie .

Toch lag tijdens de top de meeste aandacht bij het treffen van de presidenten Trump en Xi en de handelsoorlog tussen de VS en China waarin beide landen inmiddels al een jaar verwikkeld zijn. Zowaar werd een ‘wapenstilstand’ bereikt en werd besloten verder te gaan onderhandelen over een handelsakkoord dat een einde moet maken aan het slepende conflict. Trump beloofde voorlopig niet opnieuw exporttarieven voor Chinese producten te verhogen en de Chinese telecomgigant Huawei mag weer producten afnemen van Amerikaanse bedrijven. Als tegenprestatie beloofde Xi voedsel en landbouwproducten uit de VS te gaan kopen ter compensatie van de scheve handelsbalans.

Beleggers reageerden opgelucht op de ontwikkelingen en zijn positief over de groeivooruitzichten voor internationale markten die hier uit voortvloeien. De Amerikaanse S&P-500 aandelenindex noteerde als gevolg hiervan een ’all-time-high’. De neerwaartse druk op de rentemarkten hield aan. Onder andere de Nederlandse en Duitse 10-jaarsrente gingen naar een ’all-time low’ en de 10-jaarsrente in de VS kwam op het laagste niveau sinds 2016. Ook de Italiaanse rente daalde hard na aanpassing van de Italiaanse begrotingsplannen voor 2019, waarmee een conflict met de EU lijkt voorkomen. Zowel aandelen- als obligatiekoersen konden profiteren en de markten sloten het eerste halfjaar positief af.

Inflatiecijfers daalden verder en blijven ver van de door de ECB gewenste niveaus. Zullen centrale banken nu besluiten tot renteverlagingen en komt er wellicht ruimte voor nieuwe stimuleringsmaatregelen, zoals opkoopprogramma’s van obligaties om inflatie weer wat aan te jagen? We wachten de ontwikkelingen af.

In de komende weken zal tot slot in het resultatenseizoen nadrukkelijk gekeken worden naar de tweedekwartaalcijfers. Een nieuwe escalatie van de handelsoorlog, een vertragende economische groei en margedruk door hogere productiekosten en een sterke arbeidsmarkt kunnen hier het positieve sentiment doen keren.