Theresa May gooide de handdoek in de ring en kondigde haar vertrek aan als premier van het Verenigd Koninkrijk. Bij de exitpolls van de Europese verkiezingen, afgelopen donderdag, werd al snel duidelijk dat de Conservatieven een forse nederlaag zouden leiden. De grote winnaar was de Brexitpartij van Nigel Farage, voorstander van een harde Brexit. De druk vanuit haar eigen partij nam toe en langer aanblijven van May als premier was daarna geen optie. Haar vierde en laatste poging om begin juni een aangepaste deal in stemming te brengen voor het Britse parlement strandde daarbij.

De grootste kanshebber om ‘the new iron lady’ op te volgen binnen de Conservatieve partij is Boris Johnson, een vooraanstaand ‘Brexiteer’, die in het kabinet May kort minister van Buitenlandse zaken was. Johnson gaf desgevraagd aan geen voorstander te zijn van een eventueel tweede referendum en zei te willen pleiten voor “een pragmatische Brexit”. Bovendien vindt hij dat het Verenigd Koninkrijk zich moet voorbereiden op een no-deal Brexit als onderhandelingstechniek.

De Europese Unie heeft echter de afgelopen jaren continu laten weten niet opnieuw te zullen onderhandelen over de Brexit-voorwaarden. Hoewel het Verenigd Koninkrijk nog uitstel heeft tot 31 oktober om tot een deal te komen lijkt door de ontwikkelingen van afgelopen week de kans op een harde Brexit toegenomen.

De voortgang in de handelsdeal tussen de VS en China kwam stevig onder druk te staan door de hardere toon van het debat tussen beide landen. President Trump kondigde aan om voor $300 miljard extra importheffingen in te voeren en handelstarieven op Chinese goederen te verhogen naar 25%. China reageerde met extra heffingen op Amerikaanse producten. Trump maakte het vervolgens weer nagenoeg onmogelijk voor het Chinese telecombedrijf Huawei om nog zaken te doen in de VS. Daarmee lijken de kansen op een snel handelsakkoord te zijn geslonken.

Afgelopen donderdag gaven de Chinezen zelfs aan niet eerder verder te willen praten als de VS de extra heffingen niet terugdraaien. President Trump reageerde hier vervolgens op dat de boycot van Huawei en het opheffen daarvan mogelijk onderdeel zullen worden van het handelsakkoord.

Twee andere handelsconflicten kregen clementie van Trump. De invoerheffingen op staal en aluminium uit Canada en Mexico werden afgeschaft en een tijdelijk uitstel tot november werd verleend aan de EU en Japan inzake de import van auto’s. Hoewel uitstel nog geen afstel is kan de VS zich nu volledig op het conflict met China richten.

De angst voor verdere escalatie van de handelsoorlog leidde tot dalingen op de aandelenmarkten en toename van de volatiliteit. De kans op groeivertraging in de wereldhandel kan mogelijk leiden tot verdere toename van onzekerheid onder beleggers. Tegelijkertijd zal president Trump, in aanloop naar de verkiezingen volgend jaar, geen baat hebben bij een terugval van de Amerikaanse economie. Een handelsakkoord tussen de VS en China zal er dan ook moeten komen, al zal dit niet zonder slag of stoot gaan.

To be continued…