Jawel het was weer zover. De Amerikaanse president Trump is weer flink aan de Twitter geslagen. En de financiële markten reageerden er behoorlijk stevig op. De Chinese aandelenmarkten daalden zelfs 6%. Men zou verwachten dat de onderhandelingstechnieken van Trump bij eenieder nu wel bekend zullen zijn, maar blijkbaar laat de markt zich nog graag verrassen. Nu waren de markten afgelopen tijd flink opgelopen, vooruitlopend op een naderend einde van de handelsoorlog.

Wat twitterde Trump precies? Trump liet weten dat hij de importtarieven voor bepaalde Chinese producten zal verhogen van 10% naar maar liefst 25%. Het 25% tarief zou tevens worden geheven op een pakket van $ 325 miljard aan Chinese producten waarop momenteel nog geen heffing geldt.

Moeten we ons hier nu druk om maken? Een paar zaken hebben we inmiddels wel geleerd. Dat wat Trump vandaag roept (of in dit geval tweet), kan morgen weer volledig anders zijn. Alle partijen hebben baat op een goede afloop van het handelsconflict en dat bleek afgelopen weekend nog maar eens. Bekend is geworden dat Trump en de Chinese president Xi elkaar weer gaan ontmoeten in juni op de internationale top. We verwachten nog altijd een goede afloop al is de weg er naar toe nu weer iets minder eenvoudig geworden. Ook moeten we niet vergeten dat beide partijen gebaat zijn bij een goede economie en zeker voor Trump de weerspiegeling daarvan op de beurs.

Wat verder ook wel opvallend is, is de stilte omtrent de Brexit. Nu is dat in principe een welkome situatie nadat we eerder maandenlang bijna dagelijks wel iets hierover konden lezen. Op de achtergrond gebeurt er toch wel het een en het ander. Het is Theresa May er veel aan gelegen toch snel tot een deal te komen. De nederlaag van de conservatieve partij van May in de Britse gemeenteraadsverkiezingen afgelopen 2 mei lijkt vooral een afstraffing vanwege de chaos rondom de Brexit. Ook de oppositiepartij Labour van Jeremy Corbyn kreeg er flink van langs. May heeft haar Brexit-deal snel wat aangepast om mogelijk toch met Labour tot overeenstemming te kunnen komen. De naderende Europese verkiezingen van 26 mei zullen ook niet in haar voordeel werken. Wellicht dat we de komende weken hier toch meer over vernemen in de media.