Door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten ten gevolge van het opzeggen van de Iran-deal door de VS, is de olieprijs de afgelopen week hard opgelopen. De huidige prijs van meer dan $ 77 per vat Brentolie hebben we al jaren niet meer gezien.

De vraag is wat dit op termijn  met de inflatie zal doen. Vooralsnog werden vorige week Amerikaanse cijfers over de kerninflatie (exclusief energie en voedsel) goed ontvangen door de markt. Op jaarbasis vielen deze met 2,1% lager uit dan verwacht (2,2%), hetgeen beleggers zien als een teken dat de beleidsrente in de VS niet in een te voorspoedig tempo zal worden verhoogd. Zeker nadat de 10-jaars rente in de VS afgelopen periode sinds lange tijd door de 3% grens was gebroken, ten gevolge van zeer goede macro- en bedrijfscijfers, waren er bij beleggers hierover wat zorgen ontstaan.

In Europa liep de lange rente juist weer een klein beetje terug de afgelopen week. De opgelopen renteverschillen tussen de VS en Europa hebben er voor gezorgd dat de EUR-USD na een lange tijd van stijgingen weer een dalende trend kon inzetten. Afgelopen week zakte deze EUR-USD dan ook door de 1.20 grens. Een dalende EUR-USD (en dus een stijgende dollar) heeft ook een positief effect op onze aandelenportefeuilles, daar deze ook voor een aanzienlijk deel in de VS beleggen.