Historisch was de handdruk van Kim Jong-un en Moon Jae-in einde vorige week. De twee ontmoetten elkaar in de gedemilitariseerde zone. Kim en Moon zetten toen ieder een stap op elkaars grondgebied. Het was voor het eerst in 65 jaar dat een Noord-Koreaanse leider voet zette op Zuid-Koreaanse grond. Belangrijker nog is dat er ook vervolgafspraken gemaakt zijn en dat beide landen streven naar een vredesverdrag en complete nucleaire ontwapening.

Ook is de kans op een handelsoorlog afgelopen week verder afgenomen. Een mogelijk afreizen van de Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, naar China, doet de markt vermoeden dat de wederzijdse handel weer bespreekbaar is. Eerder gaf de Chinese president Xi Jinping aan China weer toegankelijker te willen maken voor buitenlandse investeerders.

Ook Europa is druk in de weer om de handelsrelatie met de VS vooral goed te houden. President Macron van Frankrijk reisde af naar de VS om, als eerste buitenlandse leider sinds het aantreden van Trump, een officieel staatsbezoek af te leggen. Buiten een goede handelsrelatie was de missie van Macron ook om Trump over te halen het nucleaire akkoord met Iran niet op te zeggen. Er dient volgens Macron wel een aangepast akkoord te komen, maar een concreet plan is er niet. Na Macron volgt de komende dagen het bezoek van Angela Merkel. Haar relatie met Trump is een stuk koeler. Ze komt niet als goede en warme vriend, maar met dossiers en cijfers.

Het eventueel opzeggen van het akkoord met Iran is momenteel dan ook de grootste dreiging. Dat zou tot onrust in het Midden-Oosten kunnen leiden en daarmee nog verder oplopende inflatie. De 10-jaars rente in de VS is de afgelopen dagen dan ook door de psychologische 3% grens gegaan. Met een rendement van 3,03% is deze voor het eerst sinds lange tijd doorbroken.

De focus zal de komende weken komen te liggen op een hele reeks nieuwe bedrijfscijfers. Kunnen deze blijven voldoen aan de hoge verwachtingen van de afgelopen maanden?