Premier May overweegt de Brexit-deal deze week voor de vierde keer in stemming te brengen. Nee, dit is geen 1 april grap maar de trieste gang van zaken rondom de Brexit. Het voorstel van May werd dus afgelopen week ook in de derde stemronde weggestemd, ondanks dat Theresa May op de valreep haar deal in twee stukken had geknipt en alleen het ‘echtscheidingsdeel’ in stemming bracht.

Eerder vorige week haalden acht moties over een plan B het ook al niet in de stemmingen van het Lagerhuis. Onder de alternatieven waren het alternatief van een tweede referendum en het alternatief ‘Noorwegen-variant’, een zachte Brexit die de Britten verbonden houdt met de Europese interne markt, het meest populair. Ondanks dat deze twee alternatieven ook geen meerderheid behaalden, is het niet onwaarschijnlijk dat deze ook deze week weer opnieuw ter stemming worden gebracht.

President Tusk van de Europese Commissie noemde na de stemming de kans op een ‘no-deal-Brexit’ op 12 april realistisch en heeft voor 10 april een extra EU-top uitgeschreven. Hoe lang de positie van May nog te houden is blijft ook nog onduidelijk. Deze week zullen we daar ongetwijfeld nog veel over vernemen.

De aandelenmarkten lijken zich weinig aan te trekken van al deze beslommeringen. Het eerste kwartaal van 2019 is voor de wereldwijde aandelenmarkten  het beste kwartaal geweest sinds 2015 en daarmee zijn de dalingen van het laatste kwartaal in 2018 weer meer dan goedgemaakt. De aandelenmarkten werden daarbij wel gesteund door diverse maatregelen van centrale banken. Zo kondigde het beleidscomité van de FED recent aan dat ze vooralsnog stoppen met het verkleinen van de balans. Ook lijken verdere renteverhogingen er dit jaar niet meer in te zitten.

Bovenstaande heeft afgelopen weken dan ook geleid tot verder dalende lange rentes. In de VS heeft dat afgelopen vrijdag zelfs geleid tot een inverse rentecurve, waarbij de 3-maands staatsrente hoger staat dan de 10-jaars staatsrente. Dat is sinds 2007 niet meer voorgekomen en wordt door sommigen als een recessie indicator gezien. De markt kijkt daarvoor overigens steeds vaker naar het verschil tussen de 2– en 10-jaars staatsrente en hoewel het maar 10 basispunten betreft, is dat verschil er nog wel in het voordeel van de 10-jaars rente. Daarnaast moet zo’n omgekeerde rentecurve een aantal maanden aanhouden, wil het een sterk signaal worden. Overigens leren de statistieken ons ook dat de aandelenmarkten, de helft van alle gevallen bij een ommekeer van de rentecurve, de koerswinsten nog verder weten uit te bouwen. In de huidige situatie ook niet ondenkbaar daar bijvoorbeeld ook de Duitse 10-jaars staatsrente door de grote vraag weer onder de nul is gedoken. Net als in 2016 zijn sommige beleggers dus bereid om er geld op toe te leggen om voor 10 jaar lang Duits staatspapier aan te houden. Ook dat lijkt bijna op een 1 april grap.