Met de lente in zicht, hoopten wij de afgelopen week al voorzichtig op lekker weer. De sneeuw en ijzige kou van de afgelopen dagen kwam dan ook niet echt gewenst. Ook op de beurzen wil het nog maar geen voorjaar worden. Telkens als we weer bijna in positief territorium terecht komen, is er nieuws dat de koersen weer doet dalen.

De afgelopen twee weken was het vooral politiek nieuws dat voor onzekerheid zorgde. President Trump had hierbij het voortouw. Allereerst omdat hij zijn voornemen voor importheffingen op staal en aluminium door bleek te zetten. En zoals we inmiddels gewend zijn van Trump, kostte dit enkele mensen om hem heen “hun kop”. Zowel zijn belangrijkste economische adviseur Gary Cohn als de minister van buitenlandse zaken Rex Tillerson, moesten het veld ruimen. Beoogd opvolger van Tillerson is CIA-directeur Mike Pompeo, iemand die als voorstander van het protectionistische beleid van Trump wordt gezien. Dit leidde tot toenemende angst voor een handelsoorlog tussen de VS en de rest van de wereld. Daarnaast namen de geopolitieke spanningen tussen het Westen en Rusland toe, nadat de Britten de Russen beschuldigen van het vergiftigen van een spion. Er was ook positief nieuws te melden. Zo is er in Duitsland eindelijk een coalitie gesmeed en lijkt hier ook in Italië hoop op, ondanks de onzekere verkiezingsuitslag. Verder zoekt Noord-Korea toenadering tot het Westen.

Het meer economische nieuws kwam met name van de centrale banken. De ECB zette een klein stapje in de afbouw van het opkoopprogramma maar liet bij monde van voorzitter Mario Draghi weten hier verder geen haast mee te maken. Hierbij werden ze ondersteund door gematigde cijfers over de Europese economie en door inflatiecijfers die lieten zien dat we nog een eind verwijderd zijn van de door de ECB gewenste 2%. De rente in Europa reageerde daarom al met al niet op de berichten van de ECB. In de VS waren de macro cijfers wat beter maar ook niet overweldigend. Ook daar lijkt de angst voor onverwachte renteverhogingen door de FED dus weg te ebben. Aan beide kanten van de oceaan waren de bedrijfscijfers wel erg goed en daarom stelden analisten hun winstverwachtingen in versnelling bij naar boven. Er lijkt dus nog steeds voldoende ruimte voor de zo gewenste combinatie van goede economische groei met gematigde inflatie.

Laten we dus hopen dat het zonnetje snel door gaat breken. Zowel op, als buiten de beurzen…