”Het aanhouden van onzekerheden, gerelateerd aan geopolitieke factoren, de dreiging van protectionisme en de kwetsbaarheid in opkomende markten lijken hun stempel te drukken op het economisch sentiment” aldus sprak Mario Draghi de president van de Europese Centrale Bank (ECB) op 7 maart.

Concreet heeft de ECB haar groei– en inflatieverwachtingen drastisch naar beneden bijgesteld. Dit jaar zal de groei niet hoger uitkomen dan 1,10%, een neerwaartse bijstelling van 0,60%. De inflatie zal ten opzichte van de laatste voorspelling in december 2018 0,40% lager uitkomen op een niveau van 1,20%. Draghi gaf tegelijkertijd aan dat men geen krimp of recessie in de Eurozone verwacht maar een tijdelijke groeivertraging. Dat vraagt om maatregelen en die werden dan ook aangekondigd. Draghi maakte bekend dat de beleidsrente dit jaar niet meer verhoogd zal worden. Daarnaast kunnen Europese banken vanaf september weer bij de ECB gaan aankloppen voor leningen tegen de herfinancieringsrente, die overigens  op 0% staat. Deze financieringsmogelijkheid staat ook wel bekend als het TLTRO-programma. De 10 jaars Duitse kapitaalmarktrente blijft ongekend laag op 0,08%.

Op politiek gebied speelt nog altijd het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. Of moeten we inmiddels spreken over een te verwachten handelsdeal tussen de twee grootmachten ? In elk geval is het nieuws dat naar buiten komt steeds positiever maar tot een definitieve deal is het nog steeds niet gekomen. Hopelijk kunnen we begin april de definitieve deal in deze nieuwsbrief benoemen.

Aanstaande woensdag komt het Amerikaans stelsel van centrale banken, de FED weer bij elkaar voor een vergadering. Vorige maand heeft de FED al aangegeven dat men de Amerikaanse beleidsrente niet zal verhogen, dit was toen een belangrijke trigger voor een verbetering van het sentiment op de aandelenmarkten. Ook nu is de algemene consensus dat de Amerikaanse rente niet verhoogd zal worden. Maar de FED zal wel naar verwachting iets gaan vertellen over de mogelijke renteverhogingen in 2019 en het volgend jaar. De Amerikaanse 10 jaars rente staat momenteel op een niveau van 2,60%.

Al het hierboven genoemde nieuws valt echter in het niet bij de ontwikkelingen afgelopen week in het Verenigd Koninkrijk. Afgelopen dinsdag werd de ietwat aangepaste deal van Theresa May met grote meerderheid weggestemd in het Britse Lagerhuis. Vervolgens werd woensdag het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU zonder overgangsregeling ofwel een “harde” Brexit ook weggestemd. Op donderdag stemde het Brits Lagerhuis voor uitstel van artikel 50 de “uittredingsclausule”. Het Verenigd Koninkrijk zal waarschijnlijk tot eind juni lid van de Europese Unie blijven. Theresa May mag weer naar Brussel en alle 27 EU-lidstaten zullen unaniem toestemming moeten geven voor uitstel. In ieder geval is de kans op een no deal Brexit, verminderd. Economisch wordt een no deal Brexit door velen als het slechtste scenario gezien.

Maar of er nu een zachtere Brexit of afstel van Brexit komt is ook nog allerminst zeker. To be continued.