Na de forse koersdalingen van een paar weken geleden leken de aandelenmarkten zich erna behoorlijk snel weer te herstellen. Aan het einde van afgelopen week werden we toch geconfronteerd met nieuwe koersdalingen. Hier liggen meerdere oorzaken aan ten grondslag die we best benoemen door even een kijkje te nemen naar vooral de gebeurtenissen in Europa en de VS.

In Europa zagen we de laatste weken al dat winstgroeiverwachtingen van de bedrijven steeds verder neerwaarts werden bijgesteld. De sterke euro doet hier ook een aardige duit in het zakje. Ook politiek gezien is het in Europa nog wel even onrustig. Zondag bleek dan wel dat ook de SPD in Duitsland de brede coalitie zal steunen, maar in Italië kunnen we wel een periode van politieke onzekerheid tegemoet zien. Traditionele partijen boekten daar forse verliezen en de euro sceptische populisten als Lega, maar vooral de winnaar MoVimento 5 Stelle (Vijfsterrenbeweging) wonnen mede door hun migratiestandpunten. Italië, een van de stichtende leden van de Europese Unie, lijkt hiermee de liefde voor Europa toch enigszins kwijtgeraakt. Het vormen van een coalitie zal echter niet gemakkelijk worden daar er geen absolute meerderheid is en er ook hier veel versplinterd is.

Dan de VS. De angst voor te veel renteverhogingen (een van de redenen van de correctie een aantal weken geleden) is daar weer iets gaan liggen nadat Jerome Powell als nieuwe Fed-voorzitter concludeerde dat de Amerikaanse economie nog niet oververhit is. Echter de positieve stemming draaide toen Trump dacht dat hij wellicht nog een last-minute Oscar nominatie in de wacht kon slepen. Volledig tegen het advies van zijn adviseurs in kondigde hij afgelopen vrijdag importheffingen op staal en aluminium aan. In het weekend werd daarbij ook nog gehint op heffingen op Europese auto’s en industriële producten. De stap zou kunnen leiden tot tegenmaatregelen van Europa en China, hetgeen een ware handelsoorlog teweeg zou kunnen brengen. Iets wat de wereldeconomie zeker geen goed zou doen.