Nu ik stiekem ook al richting de 40 begin te gaan, merk ik dat ik steeds vaker vragen krijg van vrienden en bekenden over beleggen. Veelal zijn dit mensen die een eigen bedrijf hebben, dat de laatste jaren goed op stoom is gekomen. Daarom beginnen ze nu winst te maken en komt logischerwijs vroeg of laat de vraag “wat doe ik met dit geld?”. De eerste vragen die ik dan altijd stel, zijn er op gericht om te bepalen of het vermogen waar het om gaat, ook echt “over” is. Essentieel bij beleggen en investeren is namelijk dat je de tijd hebt om het geld zijn werk te laten doen. Is de kans groot dat het binnen afzienbare tijd toch nodig is voor een extra investering in de zaak, dan is het slimmer om het geld op de spaarrekening te laten staan. Hoe frustrerend dat bij de huidige rentes ook kan zijn…

Kan het geld echter voor langere tijd gemist worden, dan is de volgende stap om samen te bespreken wat het doel is van de pot die op deze wijze wordt gecreëerd. Vaak is dan de conclusie dat het geld voor “later” is, wat bijvoorbeeld kan worden gebruikt om eerder te stoppen met werken. Omdat “later” nog ver weg is, is er dus sprake van een lange beleggingshorizon en laat dit nu net een van de belangrijke onderdelen zijn voor beleggingssucces. Zoals jullie namelijk in onderstaande figuur kunnen zien, is de wereldwijde aandelenmarkt op korte termijn soms grillig, maar heeft deze op lange termijn nog altijd geld opgeleverd.

De volgende stap die ik doorloop is dat we gezamenlijk proberen in te schatten of iemand in staat is om tijdens de onvermijdelijke dalingen rustig te blijven. Dit doe ik vaak zo veel mogelijk met cijfermatige voorbeelden. Als hieruit blijkt dat iemand de bewegelijkheid van de aandelenmarkten te groot vindt, kunnen we obligaties aan de portefeuille toevoegen. Hiermee worden de verwachte uitslagen naar beneden verkleind. Uiteraard is de prijs die je hiervoor betaalt, dat het verwachte rendement dan ook wat naar beneden gaat. Het zou natuurlijk nog mooier zijn als we tijdens de dalingen juist niet belegd zouden zijn. Onderzoek toont echter aan dat het zonder glazen bol, onmogelijk is om deze correcties structureel correct te voorspellen. Het risico dat je dan op de goede momenten juist niet belegd bent, is daarmee veel te groot en dat maakt “timen” juist heel onverstandig.

Een vraag die ik vaak krijg is of een belegging in vastgoed niet verstandiger is dan een belegging op de beurs. Omdat elk vastgoedobject anders is, is deze vraag niet met ja of nee te beantwoorden. In algemene zin geldt echter dat het voor jonge ondernemers vaak slim is om eerst een gedeelte in aandelen en obligaties te beleggen. Hiermee kun je al met kleinere bedragen beginnen en de portefeuille kun je vervolgens ook met kleinere stappen uitbreiden. Neemt het vermogen dan in omvang toe, dan kan er ook geïnvesteerd worden in vastgoed. Waar de grens ligt om daarmee te starten hangt vaak af van de specifieke situatie. Wij hanteren hiervoor vaak een bedrag van circa € 250.000,-.

Ik raad dus elke jonge ondernemer die ertoe in staat is aan om te starten met beleggen. De hogere verwachte rendementen ten opzichte van de spaarrekening in combinatie met de lange beleggingshorizon, maken het zeer waarschijnlijk dat vermogen op termijn veel groter zal worden dan als je het op de spaarrekening laat staan. Beleg echter alleen op basis van de juiste uitgangspunten en neem het liefst iemand in de hand die je kan begeleiden. Zo voorkom je de valkuilen waar beleggers vaak instappen en houd je ondertussen je focus op je eigen onderneming. Ook daar geldt namelijk “tijd is geld”.