Wat een week geleden nog onwaarschijnlijk werd geacht, is toch gebeurd. De Grieken hebben gisteren duidelijk “nee” gestemd in het referendum. Daarmee is de kans dat Griekenland vertrekt uit de euro groter geworden dan ooit. Deze kans wordt momenteel ingeschat op circa 50%. De reacties van de Europese politici en de ECB de komende dagen, zullen in dit kader cruciaal zijn.

Uit de gebeurtenissen van gisteren blijkt maar weer hoe onvoorspelbaar veel zaken zijn. Enkele weken geleden werd de kans op een “Grexit” namelijk vele malen kleiner ingeschat en tot aan het weekend werd er (ook door ons) nog gerekend op een “ja”. Op dit moment wordt verwacht dat de directe gevolgen van uittreding door de Grieken uit de euro beperkt zouden moeten zijn, omdat er de afgelopen jaren hard is gewerkt om het Griekse probleem te isoleren. Ook hierbij geldt echter dat er een grote mate van onzekerheid is bij deze verwachting. Daarnaast is het onduidelijk hoe zeer de onzekerheid ten aanzien van eventuele andere probleemlanden zal toenemen.

Er is volgens ons daarom maar een manier hoe u hier als belegger het beste mee om kunt gaan. Dat is zorgen voor een goed gespreide portefeuille die op lange termijn aansluit bij uw wensen en doelstellingen. Met zo’n portefeuille hoeft u zich geen zorgen te maken over de korte termijn bewegelijkheid waar we momenteel midden in zitten, simpelweg omdat u niet afhankelijk bent van voorspellingen over het verdere verloop van deze gebeurtenissen. Zoals wij vorige week dus al schreven, heeft deze uitkomst geen gevolgen voor ons beleggingsbeleid. Hoogstens zien we dit als een mooi instapmoment voor cliënten die momenteel hun liquiditeiten willen aanwenden voor het opbouwen van een lange termijn beleggingsportefeuille.