Na het neerhalen van vlucht MH17 van Malaysia Airlines, zijn de spanningen in het oosten van Oekraïne fors opgelopen. Door de dubieuze rol van Rusland bij dit conflict zijn de verhoudingen tussen Rusland en het westen sterk verslechterd. Dit heeft inmiddels geleid tot sancties en handelsbeperkingen over en weer.

 

Alsof dit nog niet genoegd was heeft de Amerikaanse president Obama afgelopen donderdag de opdracht gegeven tot luchtaanvallen in het noorden van Irak tegen de islamitische groepering Isis. Verder is het geweld in Israël recentelijk fors opgelaaid en is de Portugese Banco Espírito Santo vorige week gered door de Portugese overheid. Kortom alles behalve komkommertijd de laatste weken!

De reeks negatieve gebeurtenissen is zwaar gevallen op de financiële markten. De beurzen zijn de afgelopen weken dan ook fors gecorrigeerd. De AEX is met circa 8% gedaald, de Duitse DAX zelfs met ruim 10% en de Amerikaanse S&P500 met ongeveer 5%. De daling op de aandelenmarkten heeft tot instroom geleid voor staatsobligaties van degelijke landen. De Duitse rente op tienjaarsleningen is daardoor gezakt naar 1,0%, een historisch dieptepunt. Steeds meer beleggers vragen zich af of de huidige beweging slechts een correctie is, of dat dit de voorbode is van een meer langdurige negatieve markt. Vandaar dat wij onze cliënten hierbij kort op de hoogte willen stellen van onze visie op deze ontwikkelingen.

Onze visie is dat de richting van de beurzen op langere termijn bepaald wordt door de economische ontwikkelingen. In de praktijk zien we in de regel dat geopolitieke gebeurtenissen korte termijn invloed hebben, maar op lange termijn niet structureel doorwerken. Wij verwachten dan ook dat de brandhaarden in het Midden-Oosten geen langdurig negatief effect zullen hebben. Voor de spanningen rondom Oekraïne ligt dit wat lastiger. Als de situatie escaleert zal dit tot een forse verslechtering leiden van de relatie met Rusland. Europa zal de economische sancties dan hard voelen en het broze economische herstel kan erdoor in gevaar komen. Het grootste gevaar zou er daarnaast in schuilen als Rusland de gasleveringen aan Europa zou stopzetten. Zowel op korte als op langere termijn staat Europa dan voor een probleem met betrekking tot de energievoorziening. Dit zal tot verdere onrust op de beurzen leiden.

Vooralsnog zien wij de beweging op de beurzen echter als een correctie. Onze portefeuilles zijn gelukkig goed gespreid en hebben de klappen van de afgelopen weken daarom ook goed op kunnen vangen. We houden de ontwikkelingen in Oekraïne echter scherp in de gaten en zullen niet twijfelen om tot actie over te gaan als de Russische president Poetin besluit Oekraïne binnen te vallen of een andere maatregel zal nemen die de verhoudingen met het westen drastisch doet verslechteren. Voornaamste actie zal dan waarschijnlijk bestaan uit het afbouwen van het aandelenbelang. Vanzelfsprekend stellen wij u hier dan van op de hoogte.