Afgelopen week hebben wij onze nieuwsbrief verstuurd. Zoals u van ons gewend bent staat hierin onze visie op de financiële markten. Naast de bladeren blijken deze herfst ook de koersen te vallen. Het beleggingsartikel in de nieuwsbrief wordt daarom enigszins ingehaald door de gebeurtenissen van de laatste twee weken. Onze beleggingsvisie hebben wij geactualiseerd naar aanleiding van de recente gebeurtenissen.


Het leek zo mooi. In juni stond de VIX index, de barometer voor onrust op de beurzen, op hét dieptepunt van het afgelopen decennium. De reden voor het optimisme onder beleggers was dat centrale banken er alles aan deden om de rente laag te houden. Dit zorgde ervoor dat beleggers die een hoog rendement wilden halen genoodzaakt waren om wat meer risico te nemen en de aandelenbeurzen te betreden. Helaas werd het positieve sentiment fors verstoord door een reeks negatieve gebeurtenissen. Onder andere onrust in het Midden Oosten en in Oekraïne duwde de beurzen naar lagere niveaus.

De AEX daalde met circa 8%, de Duitse DAX zelfs met ruim 10% en de Amerikaanse S&P500 met ongeveer 5%. “Het was de meest forse correctie sinds 2011” aldus Luk Vanderhallen. Inmiddels zien we gelukkig dat er alweer herstel is opgetreden. Gijs Hermans: “Dit sluit gelukkig aan bij onze verwachtingen. Onze visie was dat de richting van de beurzen op langere termijn bepaald wordt door de economische ontwikkelingen. In de praktijk zien we in de regel dat geopolitieke gebeurtenissen op korte termijn invloed hebben, maar op lange termijn niet structureel doorwerken. Behalve als deze de economie in een recessie kunnen storten. Dit zal wat betreft de gebeurtenissen in het Midden Oosten wel meevallen. Een nieuwe Koude Oorlog zou echter veel meer invloed op de economie kunnen hebben, met name als de energievoorziening in het gedrang zou komen. Dit zou dan tot onrust op de beurzen kunnen leiden”.

“Het was hoogstwaarschijnlijk een gezonde correctie” geeft Luk Vanderhallen aan. “Onze portefeuilles zijn gelukkig goed gespreid en hebben de klappen daarom ook goed op kunnen vangen. Hoewel wij ook schrokken van alle gebeurtenissen, waren wij niet verbaasd dat de beurzen toch weer vrij snel de weg omhoog wisten te vinden. Een bekende uitspraak in de beleggingswereld is “bull markets climb a wall of worry”. Dit wil zeggen dat er potentie in aandelenmarkten zit dankzij de aanwezigheid van allerlei onzekere factoren. Indien alle seinen namelijk reeds op groen zouden staan, dan hebben alle beleggers al aandelen in bezit. Wie moet er dan nog kopen om de beurzen te doen stijgen?”

Bull markets climb a “wall of worry”

Gijs Hermans: “Kijken we verder naar de ontwikkeling van de economie, dan zien we dat er met name in de VS sprake lijkt te zijn van een structureel herstel. Dit herstel is nog niet zo krachtig dat de voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank, mevrouw Jellen, haar voet volledig van het monetaire gaspedaal durft te halen. Voor beleggers betekent dat op korte termijn een ideale situatie. Een verandering op de langere termijn van dit beleid is daarentegen een potentieel risico. De economie van de eurozone raakte wel weer aan het kwakkelen met als uitschieter dat Italië in een recessie kwam. Daarnaast vermindert de Duitse locomotief vaart; de officiële cijfers zoals de IFO-indicator wijzen de laatste tijd op een verzwakking van de economie. Zorgwekkend voor de Europese Centrale Bank was met name dat de inflatie richting 0% bewoog. Dit heeft de ECB er dan ook toe gedwongen om begin september een reeks vergaande maatregelen kenbaar te maken, die de Europese economie de broodnodige economische impuls moeten geven. We hebben eerder in de VS gezien dat dit soort impulsen door beleggers vaak erg gewaardeerd worden. In Japan werpt het financiële beleid van premier Abe nog niet de gewenste vruchten af. De opkomende landen presteren als gevolg van economische verbeteringen en monetaire ondersteuning na een aantal jaren nu eindelijk weer beter.”

“Blikken we vooruit” vervolgt Luk, “dan verwachten we dat het positieve aandelenklimaat zich voort kan zetten. Dit soort onrustige periodes gaan nu eenmaal gepaard met het beleggen in aandelen; door juist dan rustig te blijven, worden beleggers op termijn altijd beloond voor het risico dat ze nemen. In principe geldt dit ook voor het beleggen in obligaties. Punt van aandacht is daar wat ons betreft wel de lage rente. Door alle onrust zakte de rente op tienjarige Duitse staatsobligaties naar het niveau van 0,95%, het laagste niveau ooit. We blijven daarom erg gefocust op het risico dat deze rente uiteindelijk op gaat lopen”.

Beleggingsontwikkelingen – oktober


Gijs Hermans: “Vanaf eind september zien we dat de koersen het herstel weer prijs geven. De reden hiervoor is dat de ontwikkelingen met name in Europa minder zijn dan werd verwacht. Hierdoor zijn beleggers onrustig geworden en fors gaan verkopen. Vaak leiden dit soort verkopen tot nog meer verkopen en betekent dit een correctie in de markt. Vooralsnog zien wij deze beweging dan ook niet als meer dan een normale correctie en houden wij ons beleggingsbeleid ongewijzigd. Dat wil zeggen dat we geen aandelen gaan verkopen en dit moment eerder aanwenden om aandelen bij te kopen. Vermogensbeheer is een nu eenmaal een tak van sport waarbij je regelmatig met dit soort bewegingen te maken krijgt. In de regel is rustig blijven en sturen op de lange termijn daarbij het verstandigste”.