Het begin van een nieuw jaar is een mooi moment om nog één keer achterom te kijken naar het jaar dat achter ons ligt. We moeten dan concluderen dat 2018 beurs technisch gezien niet heeft gebracht wat we ervan gehoopt hadden. Waar er in het begin van het jaar nog maar weinig vuiltjes aan de lucht leken, eindigden we het jaar met sterk opgelopen onzekerheid. Onzekerheid over het handelsconflict tussen de VS en China, onzekerheid ten aanzien van de Brexit, onzekerheid over het beleid van de centrale banken en vanaf het laatste kwartaal ook onzekerheid over de economische stand van zaken. Dit heeft ertoe geleid dat onze portefeuilles een aantal procenten hebben moeten inleveren en dat we daarmee qua rendement het minste jaar sinds onze oprichting hebben geboekt. We zouden daarom kunnen spreken van een verloren jaar.

Dat doen we echter niet. Simpelweg omdat een jaar als dit nu eenmaal onderdeel is van beleggen. Statistisch gezien is het rendement op aandelen in ongeveer één op de vier jaar negatief. Er is ruimschoots aangetoond dat het timen van de markten schier onmogelijk is, dus voor lange termijn beleggers zit er niets anders op dan accepteren dat zo’n jaar erbij hoort. Sterker nog, als dit soort jaren er niet waren dan was er ook geen onzekerheid en laat onzekerheid nu net datgene zijn waar we als beleggers op termijn voor beloond worden met een hoger rendement dan op beleggingen met lagere onzekerheid zoals de spaarrekening. Ook intern was het zeker geen verloren jaar. Er zijn een aantal zaken waar we positief op terug kunnen kijken. Te denken aan het goed verlopen bezoek van de AFM deze zomer en een aantal mooie vastgoedinvesteringen die we voor onze klanten hebben geïnitieerd. Hoewel ook onze doelstellingen door de gedaalde beurzen niet volledig gerealiseerd zijn, zijn we er trots op dat onze persoonlijke en transparante aanpak ook het afgelopen jaar weer heeft gezorgd voor verdere groei en de vijfde FD Gazellen award op rij.

Maar misschien was de meest positieve ontwikkeling van 2018 wel dat een grote meerderheid van onze klanten, ondanks de forse correctie die we het laatste kwartaal te verduren hebben gekregen, toch de rust wist te bewaren en samen met ons durft te vertrouwen op ons beleid. Het doorkomen van onrustige tijden zoals in het laatste kwartaal heeft dan ook niet te maken met de mate waarin we dit kunnen voorspellen maar veel meer met de mate waarin we hierop voorbereid zijn. Er zijn wat ons betreft nog voldoende positieve punten te benoemen, dus wij gaan vol vertrouwen het nieuwe jaar in.

Voor 2019 wensen wij u positieve rendementen toe, maar veel belangrijker dan dat, veel geluk en een goede gezondheid.