We kunnen inmiddels alweer terug kijken op het eerste kwartaal van 2017. In tegenstelling tot afgelopen jaar was het financieel gezien nu een positief begin. Zowel in Amerika als Europa klommen de beurzen dankzij meevallende economische cijfers naar hogere niveaus. Een aantal belangrijke indices wisten zelfs “all time highs” neer te zetten.

Dit is natuurlijk positief, maar deze koersrecords kunnen voor beleggers ook weer extra onzekerheid betekenen. Wordt het dan immers geen tijd om aandelen te verkopen? De geschiedenis leert ons echter dat dit niet zo is. De MSCI World (vanaf 1970) heeft het jaar na het boeken van een nieuw maandrecord namelijk in 70% van de gevallen positief afgesloten. Dit is exact hetzelfde als in welke willekeurige andere maand, wat dus wil zeggen dat het boeken van een record niets zegt over de koersbeweging daarna. In werkelijkheid vormen 20% van de maandcijfers zelfs een record van de index dus is een “all time high” veel minder uniek dan we vaak denken. Wil dat dan zeggen dat er op dit moment geen risico’s zijn in de markt? Uiteraard is dat niet het geval. De oplopende inflatie in de VS en Europa zou een spelbreker kunnen zijn. Daarnaast zijn er momenteel stevige politieke onzekerheden. Hoe gaat het beleid van Trump nu écht uitpakken? Wie wordt er president van Frankrijk en zullen Eurosceptici ook meer voet aan de grond krijgen in Duitsland? We hebben in 2016 wel geleerd dat dit soort gebeurtenissen heel verrassend kunnen verlopen. Als deskundig vermogensbeheerder focussen wij ons op lange termijn bewegingen en proberen wij ons af te sluiten voor de onrust op korte termijn. We zijn dan ook geen voorstander van het snel willen scoren dat steeds vaker in de politiek is terug te zien. Wat dat betreft zijn we dan ook tevreden dat deze vorm van politiek in Nederland geen overwinning heeft kunnen boeken.

Hoe dan ook, goede spreiding, minimalisatie van kosten en het bewaren van rust bij welke verkiezingsuitslag dan ook, zal in elk geval op termijn zorgen voor een succesvolle beleggingservaring. Daarbij is Auréus u graag van dienst. Dat dit gelukkig wederzijds is blijkt uit de gestage groei van het aantal klanten. Een groot aantal relaties is ook al komen kijken naar onze nieuwe locatie. Met name de openingen waren zeer geslaagd. Als u ook nog een kijkje wil komen nemen, horen wij dat graag van u.