Schreven we onlangs nog hoe de geduldige en consequente belegger in de 10 jaar na de crash van 2008 beloond is, ook nu zijn de markten in enige turbulentie terechtgekomen en wordt er geduld van de belegger geëist. Oktober levert tot op heden het slechtste maandrendement voor wereldwijde aandelen sinds 6 jaar. Aandelenmarkten in de VS zijn hun jaarwinst kwijt en aandelen in Europa en de opkomende markten zijn nog iets verder in de min gezakt. Die toenemende beweeglijkheid op de financiële markten wordt onder meer veroorzaakt door geopolitieke zorgen zoals de begroting in Italië, de Brexit en de handelsoorlog tussen de VS en China.

Momenteel wordt het sentiment voor aandelen echter ook bepaald door de angst voor afnemende winstgroei van ondernemingen. De verwachtingen van beleggers zijn soms te hoog gespannen. Tegenvallende cijfers van met name technologie aandelen, een categorie die de afgelopen jaren ook het hardst was gestegen, leiden nu tot forse koersdalingen. Amazon kwam bijvoorbeeld met tegenvallende cijfers (lagere omzet) hetgeen de koers met bijna 10% deed kelderen. Beleggers hebben echter de neiging dan bijna alle aandelen hiervoor af te straffen, terwijl men meer zou moeten differentiëren.

Spreken we nu over een gezonde correctie of voorzien we een langdurige daling? Wij verwachten vooralsnog het eerste. Het is alleen erg lastig om in een sterk door sentiment gedreven markt het omslagpunt te bepalen. Voor een ommekeer is positief nieuws nodig. Dat kan van alles zijn, zeker als het iets is waar eerder angst over bestond. Een goede oplossing van de Brexit problematiek, een akkoord over de begroting van Italië, een einde aan het handelsconflict tussen de VS en China of winstcijfers die juist boven verwachting zijn. Het kunnen allemaal redenen zijn voor een positieve turnaround. De fundamentele ontwikkelingen geven namelijk vooralsnog geen aanleiding voor zoveel negativiteit.

Kansen ontstaan als markten overdrijven, zeker voor beleggers met een langere horizon. Wij adviseren onze klanten dan ook juist in dit soort tijden niet in paniek te raken en zich niet te laten leiden door de waan van de dag. Beter is het hoofd koel te houden en vast te houden aan de doelstellingen voor de lange termijn. Een goede strategie is belangrijk voor beleggingssucces. Maar als je als belegger je strategie niet trouw blijft op moeilijke momenten, dan leidt dit vaak tot onnodig rendementsverlies. Succesvol beleggen betekent dus dat we onze emoties de baas zijn op de momenten die er toe doen. Dat bleek 10 jaar geleden al en zal ook nu blijken!