Op zijn visitekaartje staat George Kusters -Chairman, maar voor de meesten is het Geert. Geert is bestuursvoorzitter vanKusters Engineering BV uit Venlo. In zijn bedrijf draait alles om geld. Letterlijk. Bij Kusters Engineering wordt geld verdiend door het te vernietigen. Een schaal met bankbiljetten en samengeperste biljetten staat prominent op de grote werktafel in het kantoor van Geert Kusters aan de Laurens Janszoon Costerstraat in Venlo. Geen bloemen of fruit maar geld. Want dat is waar het hier letterlijk om draait. “Kusters Engineering bestaat al 104 jaar”, vertelt Geert trots. “In Venlo werken 90 man, wereldwijd 3500. Vorige week hebben we een tender gewonnen in Peru, vandaag is er één geopend in Vietnam. Koffie?”

Kusters ontwikkelde oorspronkelijk machines voor het vernietigen van vertrouwelijke documenten. Tot 1979. Geert: “In dat jaar klopte Johan Enschedé, drukker van bankbiljetten, aan met de vraag of we ook misdrukken van bankbiljetten konden vernietigen. Daaraan worden hele hoge eisen gesteld. Het is ontzettend vertrouwelijk werk, er mag niks verdwijnen. Misdrukken zijn zelfs meer waard dan ‘gewone’ biljetten. Het was onze entree in de bankwereld. Inmiddels is het vernietigen van bankbiljetten onze corebusiness.”

Bankbiljetten. Voor de meesten een betaalmiddel, voor Kusters Engineering producten met een levenscyclus. Geert Kusters: “Een biljet gaat een half jaar tot enkele jaren mee. Dan is het versleten en wordt geld afval.” Wereldwijd worden er 170 miljard biljetten per jaar vernietigd. “Daarvan doen wij er 100 miljard”, zegt Geert glimlachend. “Onze machines vernietigen 1 miljoen biljetten per uur, een kilo eurobiljetten is in drie seconden weg.”

De allereerste geldvernietigingsmachine voor gebruikt geld die ruim 25 jaar geleden bij Kusters Engineering van de band rolde was voor de Banco do Portugal in Lissabon. “Wij leveren alleen de machines met prijzen vanaf een miljoen. Vernietigen doen we niet zelf. Dat mag alleen de Centrale Bank van een land doen.” Met vernietigingsmachines bij Centrale Banken in 80 landen is Kusters Engineering wereldwijd marktleider. “De wereld telt zo’n 200 landen, dus we zijn er nog niet”, zegt Geert Kusters. “We hebben in elk land maar één klant. Dat is overzichtelijk maar we doen meer. Voor de centrale banken ontwikkelen we nieuwe technieken voor het tellen, opslaan en het transport van bankbiljetten. En we denken mee over recycling. Van geperste bankbiljetten zijn al aktekoffers gemaakt en bij De Nederlandsche Bank in Amsterdam staat zelfs een bankje van oude gulden-biljetten met een ‘waarde’ van 40 miljoen gulden.” De laatste jaren biedt Kusters, als onderdeel van Syntech International, producten en diensten zoals telmachines en geldtransport aan commerciële banken in India, Nigeria en Indonesië. Documenten vernietigen doen ze nog altijd en ze ontwikkelen speciale machines voor het recyclen van bijvoorbeeld lampen en radioactief afval.

Bedrijfsmatig is geld papier voor Geert Kusters. In de eigen portemonnee is het een ander verhaal. “Ik ben sinds een jaar of drie bezig met beleggen, maar ik ben geen deskundige. Voor een beter rendement heb ik een beroep gedaan op Auréus Vermogen & Advies. Waarom Auréus? Nou ja, dat is lekker dichtbij en ik kende de mensen die er werken. Een kwestie van vertrouwen. Ik kies voor vermogensbeheer omdat je bij een bank niks krijgt, de rente is nagenoeg nul. Op de beurs kun je geld verdienen als je liquide middelen over hebt. En die beurs doet het zeker dit jaar goed. Je kunt bij Aureus zelf aangeven of je agressief of defensief wil beleggen, je kiest dus voor een beleggingsportefeuille met een hoog, normaal of laag risico. Bij een laag risico is de opbrengst minder. Ik kan de stand van zaken op de voet volgen via de site van Auréus. Dat is heel handig. Ook krijg ik een maandelijks overzicht en met Auréus heb ik regelmatig overleg en adviesgesprekken. Ik laat het beleggen met alle vertrouwen aan hen over, zij zijn immers deskundig op dat vlak.” Lachend: “Het enige wat ik wil zien, is dat mijn inleg aan het eind van het kwartaal meer is geworden.”